11 Mayıs 2010 Salı

Orji Morji


Böyle sapıkça bir şarkı olur mu? haydi oldu, çocuklara öğretilir mi yahu? Adam kesen, deri yüzen, kafa uçuran cinsten cinayetler işleyen katillerin neden anglosakson lar arasında yaygın olduğuna şaşmamak lazım. Karındeşen Jack'i kim suçlayabilir. Belli ki adamın çocukluğu bu tekerlemeler yüzünden travmatik geçmiş.

Orjina adıyla "Georgie Porgie", l. James’in maiyeti ilk Buckingham Dükü George Villiers’dır. İncil’de geçen melek yüzlü Stephen’dan esinlenerek James kendisine “steenie”lakabını takmıştır. Sadece lakap takmakla kalmamıştır bittabi. Villiers aynı zamanda kralın maşukasıdır. yakışıklı georgy porgy kadınların da ilgisini çekmekte, biraz ondan biraz bundan derken hem halkın hem de parlamentonun tepkisiyle karşılaşmaktadır.

Villiers’ın en hayasız ilişkisi hiç kuşkusuz fransa kraliçesi ve XIII. Louis’nin zevceleri Anne of Austria ile olmuş her ikisini de dillere düşürmüştür. Kralın üzerinden büyük etkisi olan, kendisine bahşedilen sınırsız özgürlükleri kullanan ve politik dalaveralar çeviren bu “en çok nefret edilen adam” sonunda parlamentonun sabrını taşırır ve krala dur ihtarı verilir. george villiers ile anne of austria arasındaki romantik ilişki Alexander Dumas’nın "üç şilahşörler" romanında işlenmiştir.

Aldous Huxley'nin "Brave New World" (Cesur Yeni Dünya) kitabının beşinci bölümünde de tekerlemeye çok şahane bir gönderme yapılır. "orgy-porgy, ford and fun/Kiss the girls and make them one./boys at one with girls at peace;/orgy-porgy gives release." Aşağı yukarı şöyle diyor "orji morji,fordcu musun keyif pezevengi/ öp kızları bitir işi/oğlanlar işte, kızlar oynaşta/orji morji rahatlatır bünyeyi".

Benim gibi ayrıntı saplantınız varsa hoşunuza gidecek bir başka örnek de morgan freeman'ın filmi "kiss the girls". Film adını bu tekerlemeden alıyor.

Aslında bu ne bir toto klasiği ne de bir eric benet cover'ıdır; bildiğin anonim tekerlemedir.

"georgie porgie pudding and pie, (corci porgi, puding ve börek)
kissed the girls and made them cry (öptü kızları ve ağlattı bilerek)
when the boys came out to play, (dışarı çıktığında oynamak için oğlanlar )
georgie porgie ran away."(corci porgi durmaz kaçar)

Hiç yorum yok: